Kaikki uutiset

Syysloman aikana on hyvä hetki ottaa aikaa rentoutumiseen ja esimerkiksi elokuvien katseluun ja lukemiseen. Samalla voi myös joko saada tukea omaan elämäntilanteeseen tai oppia uusia näkökulmia muistisairauksista. Siksi olemme listanneet muutamia kirjoja, elokuvia ja sarjoja, joissa käsitellään jollain tavoin muistisairautta. Listauksessa on pyritty olemaan mahdollisimman monipuolisia: tarjolla on faktaa ja fiktiota sekä kevyempää ja raskaampaa tunnelmaa. Jokaisen teoksen kuvailemme lyhyesti, jotta voi päättää, mikä kiinnostaa. Emme kuitenkaan sisällytä juonipaljastuksia. Monet luetelluista elokuvista ovat maksullisissa suoratoistopalveluissa mutta kannattaa ottaa huomioon, että niitä voi lainata myös kirjastosta. Antoisia ja rentouttavia hetkiä! 

Elokuvia: 

Edelleen Alice (2014): Elokuva perustuu Lisa Genovan samannimiseen romaaniin. 50-vuotias kielitieteiden professori -Alice saa diagnoosin Alzheimerin tautiin, kun hän on työssään alkanut unohtaa sanoja. Elokuvassa seurataan, miten Alice ja hänen perheensä suhtautuvat äkilliseen muutokseen. Pääosaa esittää Julianne Moore. Edelleen Alice on katsottavissa ainakin Elisa Viihteestä ja Apple TV:stä. 

Isä (2020): Isä on elokuva, jonka pääosassa on ikääntyvä mies, jonka elämä muuttuu, kun hänellä alkaa ilmetä muistisairauden oireita. Tärkeää elokuvassa on myös miehen suhde tyttäreensä ja se, miten eri tavalla mies ja tytär kokevat samat asiat sairauden edetessä. Elokuva on saanut paljon ylistystä sen roolisuorituksista ja tavasta kuvata muistisairautta. Pääosia esittävät Anthony Hopkins ja Olivia Colman. Elokuvan voi katsoa Apple TV:stä tai vuokrata Amazonista. 

Olen jossain – elämää muistisairauden kanssa: Dokumentissa seurataan toimittaja Tuula Rajavaaran ja hänen muistisairaan äitinsä Ailin elämää. Rajavaara dokumentoi heidän elämäänsä useamman vuoden ajan. Vastaan tulee kummallisia tilanteita ja äiti ja tytär yrittävät yhdessä elää niiden kansa keksien niihin ratkaisuja. Dokumentti on katsottavissa Ylen nettisivuilla esimerkiksi täältä: Olen jossain | yle.fi  

Coco (2017): Disneyn animaatioelokuva kertoo Miguel-pojasta, joka saa selville sukunsa salaisuuksia ja saa musiikin avulla yhteyden muistisairaaseen isomummiinsa Cocoon. Musiikilla on voima tuoda ihmisiä yhteen ainutlaatuisella tavalla ja elokuva tuokin koskettavalla tavalla esiin musiikin merkityksen muistille. Coco on katsottavissa Disney +:ssa. 

Kirjoja: 

Liisa Seppänen: Muistisairaan maailma: Kirjaan on koottu useiden muistisairaiden ja heidän läheistensä näkemyksiä eri teemojen alle. He kertovat elämistään ja miten muistisairaus on vaikuttanut niihin sekä mitkä asiat ovat toisaalta pysyneet myös ennallaan sairaudesta huolimatta. Kirjailija itse kuvaa teosta matkakertomukseksi kohti tuntematonta. 

Hanna Jensen: 940 päivää isäni muistina: Kirjassaan Jensen kuvaa tapahtumia ajalta, jolloin hänen isänsä saa yllättäen muistisairausdiagnoosin. Jensen alkaa ottaa selvää muistisairauksista ja niiden hoidosta Suomessa ja samalla hän kertoo omista ja isänsä kokemuksista sairauden parissa. Hän antaa pitkin kirjaa vinkkejä esimerkiksi apua tarjoavista tahoista, oikeista tavoista kohdata muistisairas ihminen sekä ratkaisuja konkreettisiin arjen pulmatilanteisiin. Jensen on kirjoittanut myös toisen kirjan äitinsä muistisairaudesta nimeltään Äitini muistina – Toinen kierros. Tässä kirjassa hän korostaa sitä, kuinka erilaisia hänen vanhempiensa sairaudet olivat, vaikka he molemmat sairastivat samaa sairautta. 

Alice LaPlante: Hämärän huoneet: Psykologinen trilleri keskittyy Jenniferiin, joka on sairastunut työikäisenä Alzheimerin tautiin ja siksi jäänyt varhaiseläkkeelle kirurgin työstään. Jenniferin ystävä murhataan ja Jennifer joutuu epäilyjen kohteeksi, sillä hänet on nähty murhapaikalla, ja hänen ammattinsa sopii murhatapaan. Jennifer ei itse muista murhapäivän tapahtumia ja kirjassa selvitetäänkin, onko hän syytön vai syyllinen, muistamatta sitä itse. 

Helena Bross: Kissa kateissa: Lastenkirjassa kaksi kouluikäistä lasta selvittää naapurustossa kadonneiden kissojen tapausta. He kummastelevat naapurissa asuvan vanhan miehen käytöstä ja epäilevät miehen olevan katoamisten takana. Poliisitkin kutsutaan paikalle ja asioiden todellinen laita alkaa selvitä. Kirja opettaa lapsille, miten muistisairaus saattaa ilmetä, ja miten erilaisia syitä voi olla ihmisen erikoisen käytöksen taustalla. 

Heidi Härmä & Sirpa Granö (toim.): Työikäisen muisti ja muistisairaudet: Kirja kokoaa kattavasti tietoa muistista, muistisairauksista ja niiden hoitamisesta työikäisten näkökulmasta. Kirjassa pohditaan myös sitä, millaista on hyvä työikäisten muistisairaiden kuntoutus.  

Tv-sarjoja: 

Kultakala: Tositapahtumiin perustuva suomalainen sarja kertoo mustan huumorin keinoin tyttärestä sekä äidistä, jolla todetaan Alzheimerin tauti. Sairaus muuttaa heidän suhdettaan merkittävästi aiheuttaen myös erilaisia kommelluksia. Sarjan pääosissa ovat Katariina Kaitue ja Milla Virtanen ja se on katsottavissa Elisa Viihteellä ja Ruudussa. 

This is Us: Suosittu amerikkalainen sarja keskittyy fiktiiviseen Pearsonin perheeseen ja sen jäsenten keskinäisiin suhteisiin. Yhdellä sarjan tärkeällä hahmolla, Rebecalla, todetaan sarjan aikana Alzheimerin tauti ja se aiheuttaa vaikeuksia hänen ja hänen lastensa elämään. Sarjaa voi katsoa Disney +:ssa ja Amazon Primessa.  

Kielletty elämä: Espanjankielisessä sarjassa huumelordilla todetaan Alzheimerin tauti ja hän yrittää ensin salata sen kaikilta. Kun se alkaa käydä liian vaikeaksi, hän alkaa miettiä, kuka hänen lähipiirissään voisi olla sopiva hänen seuraajakseen. Sarja on katsottavissa Netflixissä. 

                                 Kirjoja, Kirjakauppa, Kirja, Lukeminen