Maailman Alzheimer-päivää vietetään ympäri maailmaa 21.9. vuosittain. Muistiliiton kattojärjestön Alzheimer’s Disease Internationalin (ADI) johdolla on vietetty Maailman Alzheimer-päivää (World Alzheimer’s Day) jo vuodesta 1994. Päivän tarkoitus on lisätä tietoisuutta ja haastaa sairauden luomia mielikuvia. Alzheimerin tauti on Suomen yleisin muistisairaus ja se vaikuttaa miljooniin ihmisiin ympäri maailmaa. Sairauden oireet liittyvät esimerkiksi lähimuistin häiriöihin, asioiden ja tapahtumajärjestysten sekoittumiseen, hahmottamisen ongelmiin, kielellisiin vaikeuksiin tai toiminnanohjaukseen liittyviin ongelmiin. Tyyppioireista huolimatta jokaisen sairaus on omanlaisensa ja siihen vaikuttaa niin eletty elämä kuin ympäristökin.
Alzheimerin taudin perimmäistä syytä ei vielä tiedetä. Se voi kuitenkin aiheuttaa haasteita sairastuneen, että läheisen elämässä ja lisäämällä tietoutta sairaudesta, yhä useampi ihminen voi tietää sen olemassaolon ja sen myötä vaikuttaa muistiystävälliseen ympäristöön. Muistiystävällinen ympäristö huomioi haasteet, joita muistisairaus voi tuoda mukanaan. Muistiystävällisessä ympäristössä kohdataan muistisairas henkilö kunnioittaen sellaisena, kun hän on ja hänen historiansa huomioon ottaen. Oppimalla muistisairauksista ja niiden tuomista haasteista on helpompaa suhtautua tilanteisiin muistisairaiden kanssa empaattisesti. Muistiystävälliset kohtaamiset auttavat ylläpitämään muistisairaan hyvää elämänlaatua mahdollisimman pitkään.
Suomessa on yli 150 000 muistisairauteen sairastunutta henkilöä ja Alzhaimerin tauti on näistä yleisin. Joka tapauksessa, muistiystävällisen ympäristön tulisi ottaa huomioon kaikki muistisairaat henkilöt. Sairastuneilla ja läheisillä tulee olla myös oikeus hoitoon, palveluihin ja esimerkiksi vertaistukeen. Violettia väriä on pidetty ”Alzheimer-tietouden” värinä. Sen myötä, esimerkiksi Tapiolan kulttuurikeskus Espoossa valaisee ulkosivunsa päivän kunniaksi violetilla värillä.
Lisätietoa: