Kaikki uutiset

 

Hyvää elämää muistiystävällisessä yhteiskunnassa

Vietämme kansainvälistä Muistiviikkoa joka vuosi Alzheimer-päivän (21.9.) yhteydessä. Tällä teemaviikolla me muistijärjestönä haluamme tuoda esiin muistisairaan ääntä. Kertoa, millainen maailma on muistisairaan silmin. Ympärillämme on paljon niin epäkohtia kuin onnistumisiakin siinä, mikä helpottaa muistisairaan elämää omassa kodissa, omassa ympäristössä, osana yhteiskuntaa.

Olemme puhuneet jo vuosia muistiystävällisyydestä ja tänäkin vuonna peräänkuulutamme muistiystävällisiä tekoja. Mikä ihmeen muistiystävällinen? Sanalla tarkoitamme asioita, jotka tukevat muistisairaan itsenäisyyttä, hyvinvointia ja luovat mahdollisuuksia muistisairaan osallistua. Muistiystävällisyys on itse asiassa paljolti selkeyttä, tasa-arvoa, toisen huomioon ottamista sellaisena kuin hän on ja ennen kaikkea ennakkoluulottomuutta. Muistiystävällisyys ei ole keneltäkään pois. Kiireisen arjen työllistämät aivotkin itseasiassa nauttivat muistiystävällisestä ympäristöstä.

Muistiystävällisyys voi olla selkeitä opasteita ja avuliasta henkilökuntaa asiointia helpottamaan. Missä vain. Kaupassa, linja-autossa, virastossa, kirjastossa, uimahallissa. Muistiystävällisyys voi olla kiireetöntä kohtaamista, toisen kuuntelemista ja avun tarjoamista pyytämättä. Muistiystävällisessä yhteiskunnassa voi muistisairaskin tehdä ja toimia tulematta hoputetuksi, ohitetuksi tai hylätyksi. Ja tukea saa, kun tarvitsee.

Muistiystävällinen teko voisi olla vaikka se, että kysytään, mitä kuuluu ja kuunnellaan, mitä meille kerrotaan. Ei sillä ole väliä, vaikka olisimme kuulleet tarinan joskus ennenkin. Kaikessa rauhassa yhdessä oleminen ja kuulluksi tuleminen ovat arvokkaita lahjoja kenelle tahansa tässä kiireen ja ärsykkeiden kyllästämässä maailmassa. Kiireettömien hetkien vaaliminen on muistiystävällinen teko myös sinulle itsellesi.

Lempeää ja mukavaa muistiviikkoa - ajatusten vaihtoa tärkeiden asioiden äärellä toivottaa

Sanna Uudenmaan Muistiluotsista